12.7.07

Pekkarinen liittyy Hintavien Järjettömyyksien Kerhoon

Keskustan Mauri Pekkarinen on saanut päähänsä ehdottaa sijaintiin perustuvaa autoveroa, joka perustuisi autojen tarkkailuun satelliittipaikannuksella. Pekkarisen idea kaikessa kauheudessaan on se, että autot varustetaan GPS-paikantimilla, joiden avulla voidaan seurata autojen liikkeitä. Maksettava auto- tai tievero laskettaisiin sitten paikantimen urkkimien tietojen perusteella niin, että vero ajetuista kilometreistä olisi pienempi alueilla, joilla julkista liikennettä ei ole, ja korkeampi kaupunki- ja vastaavilla alueilla.

Tämä ehdotus on ihailtavan typerä jopa suomalaisen politiikan mittakaavalla, sillä:

1) GPS-paikantimien asentaminen jokaiseen katsastettuun autoon Suomessa maksaa hunajaa. Kuka maksaa viulut itse laitteesta ja sitten sen asennustyöstä? Tietysti sinä ja minä. Kuka maksaa laitteen korjaukset, sillä osa niistä tulee takuulla hajoilemaan? Tietysti sinä ja minä.

2) Ehdotettu järjestelmä loukkaa todella vakavasti kansalaisten oikeutta yksityisyyteen. Jos Pekkarisen ehdotus menisi läpi, autoihimme asennettujen paikantimien avulla viranomaistaho voisi selvittää muutamien metrien tarkkuudella, missä automme liikkuvat ja ovat liikkuneet. Tai toisin sanottuna, emme voisi autoilla yhtään mihinkään ilman että isoveli... anteeksi, isosisko, tietäisi missä liikumme ja kuinka nopeasti.

3) Tätä järjestelmää alettaisiin melko todennäköisesti käyttää myös nopeusvalvonnassa - historia osoittaa, että suomalainen viranomainen ei voi vastustaa rahastuksen kiusausta jos pienikin tilaisuus siihen ilmenee. Tämä aiheuttaisi mukavasti lisäkustannuksia sekä valtiolle että kansalaisille, ja supertehokas nopeusvalvonta aiheuttaisi ylinopeuksien rajun vähenemisen - myös tilanteissa joissa ylinopeus olisi hyödyllistä, kuten liikennettä hidastavien ja reilusti alle nopeusrajoituksen ajavien kuljettajien ohittamisessa turvallisesti.

4) Ehdotuksessa autoverotus olisi matalampi alueilla, joilla julkista liikennettä ei ole. Julkinen liikenne on ihan kiva asia, mutta ei minusta ole kohtuutonta tai elitististä haluta välttää sen käyttöä tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi itselläni ei ole mitään halua istua likaisissa ja haisevissa busseissa, ratikoissa ja metrokärryissä, halvoilta hajusteilta ja vanhalta viinalta lemuavien kanssamatkustajien seassa. Jotkut ihmiset ovat jopa allergisia eräille voimakkaille hajuille - ei ole mukavaa aloittaa päivää astmakohtauksella jonkun neitokaisen halvasta hajuvedestä, ja tällöin julkista liikennettä on syytä välttää. Yötöitä tekevät ihmiset voivat olla varsin liemessä julkisen liikenteen kanssa ilmeisistä syistä. Ja esimerkiksi jotkut nuoret naiset haluavat välttää liikkumista hämyisillä asemilla ja huonosti käyttäytyvien miesten täyttämillä julkisilla liikennevälineillä vielä ilmeisimmistä syistä.

Mutta onhan se hienoa, että poliitikoilla on aikaa pohtia tällaisia asioita. Eihän tässä mitään tärkeämpää puuhaa olisikaan kuin kalliiksi tulevien ja kansalaisten yksityisyyttä rajoittavien mekanismien kehittely.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

Anonyymi kirjoitti...

Ei toi mitään mulle asennettiin vessaan paskaveromittari, aina kun paskannan joudun maksaa veroa pökeleen painon mukaan. Yritin poimia salaa pökelettä pois pöntöstä veronkiertämisen takia, mutta poliisi sedät tulivat pihalle 10 minuutin kuluttua. En tiennyt pönttöön oli asennettu nopeuskamera. Nyt joudun sakkovankilaan kun ei ole varaa maksaa poliisin sakkoa.

Anonyymi kirjoitti...

miksi ei:)

Anonyymi kirjoitti...

Sen Pleasure ymmärtää blogiisi. Edellä mainituissa artikloissa on melko poikkeuksellinen, ja olen todella nauttinut lukea blogiasi ja huomauttaa, että olet ilmaissut. Pidän todella näkyvän takaisin yli tyypillinen perusteella, post paljon sisällä aihetta. Kiitos jakaminen ... pitää kirjoittaa!