11.7.07

Rasistinen väkivalta leimahtaa Tanskassa

Kuten otsikko kertoo, Tanskassa on ilmaantunut ikäviä ongelmia: eskimoihin kohdistuu rasistista väkivaltaa. Eskimot eli inuitit ovat Grönlannin alkuperäisasukkaita. Grönlanti, niin kuin ala-asteen maantiedon tunneilta muistamme, kuuluu Tanskaan, ja grönlantilaisilla on Tanskan kansalaisuus. Århusin kaupungissa Tanskassa grönlantilaiset ovat joutuneet pahoinpitelyjen, kivitysten ja yleisen ahdistelun uhreiksi siinä määrin suuressa mittakaavassa, että osa grönlantilaisista pelkää tulla ulos asunnoistaan ja grönlantilaisten kansallispäivän jalkapallo-otteluita suojaamaan tarvitsee palkata lukuisia turvamiehiä suojelemaan ihmisiä kivittäjien hyökkäyksiltä.
Mistä ihmeestä tässä on kyse?
Grönlantilaisia ahdistelevat rasistit ovat sitä mieltä, että grönlantilaiset eivät kuulu Tanskaan ja heidän pitäisi painua takaisin sinne mistä tulivatkin (rasistit eivät tainneet tajuta, että tässä tapauksessa grönlantilaiset "tulivat" nimenomaan Tanskasta). Rasistit eivät ilmeisesti ymmärrä, miksi grönlantilaisten, jotka saavat jo syntymässä Tanskan kansalaisuuden, pitäisi saada asua Tanskassa.
Useimmat lienevät kanssani samaa mieltä, että tällainen väkivalta on tuomittavaa toimintaa, joka tulee kitkeä pois tarvittavin keinoin. Viranomaiset ovatkin ryhtyneet toimeen ja aloittaneet tiedotuskampanjan mm. paikallisissa kouluissa.
Ajattelevaa ihmistä varmasti askarruttaa, mikä saa toisen ihmisen toimimaan niin järjettömästi kuin Århusissa nyt on toimittu. Kuka haluaa kivittää eskimoita? Mitä pahaa eskimot ovat ikinä tehneet kenellekään? Eskimot eivät ole pitäneet siirtomaita, vanginneet orjia tai aloittaneet maailmansotia. Eskimot eivät ole järjestäneet mellakoita tai pommi-iskuja. Mikä ihme on saanut tanskalaiset käyttäytymään rasistisesti toisia tanskalaisia kohtaan?
Tässä vaiheessa koen velvollisuudekseni huomauttaa, että tanskalaisnuoret eivät ole menneet järjiltään, eivätkä ole ryhtyneet heittelemään eskimoita kivillä pelattuaan liikaa väkivaltaisia tietokonepelejä. Rasistisista hyökkäyksistä ovat olleet vastuussa muslimitaustaiset arabit ja somalit (jotka eivät varsinaisesti ole Tanskan alkuperäisasukkaita, vaikka Tanska toki kuuluu kaikille, varsinkin kaikille, jotka tulevat Välimeren eteläpuolisilta monikulttuurialueilta). Mikä ihme näihin tavallisesti rauhaa rakastaviin ihmisiin, joiden kotimaat heijastavat heidän hengellistä ja rauhallista perusluontoaan, nyt on mennyt? Onko Tanskan epäinhimillisen kylmä ilmasto syyllinen? Tai, sallinette minun muotoilla kysymykseni uudelleen. Kuinka syyllisiä me olemme, ja miten voimme pyytää anteeksi? Asia on vakava. Tässä on Suomen maailmanpoliittinen maine ja tuleva globaali brändi kyseessä.
Lähteitä:
http://www.document.no/2007/06/opplysningskampanje_om_gronlan.html
http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/07/muslim-violence.html

Ei kommentteja: