28.8.07

Muutamia yleisiä ohjeita elämiseen monikulttuurisessa yhteiskunnassa

1. Ole aina tarkkaavainen. Tarkkaavaisuus on elintärkeää. iPodin kuulokkeet tai kännykkä korvalla liikkuessasi olet helppo saalis rikastukselle. Älä katsele kenkiäsi kävellessäsi, vaan ympäristöä ja siinä liikkuvia ihmisiä. Kiinnitä huomiota outoihin ääniin, vieraskielisiin huutoihin ja keskusteluun. Ei riitä, että katselet eteenpäin, vaan tarkkaile myös selustaasi.

2. Vältä ahtaita tiloja, joissa on paljon ihmisiä mutta ei helppoa ulospääsyä. Tämä tarkoittaa erityisesti julkisen liikenteen välttämistä. Käytä mieluummin omaa henkilöautoa, ja ajaessasi pidä auton kaikki ovet lukittuina.

3. Aseistaudu. Kimppuusi havittelevat ihmiset ovat usein aseistautuneita yleensä teräasein ja harvemmin tuliasein, joten sinunkin pitäisi olla. Suomen oloissa lailliset aseet ovat valitettavasti vähissä - teräaseet ja tuliaseet ovat kaikki kiellettyjä. Mikäli siis aiot noudattaa lakia tässä suhteessa, käytä improvisoituja aseita, joiden kantamisen voit perustella. Esimerkiksi autolla liikkuessasi sinun on täysin laillista ja perusteltua pitää lähettyvillä vaikkapa vasaraa tai ruuvimeisseliä, jotka soveltuvat lyömä- ja pistoaseiksi hätätilanteissa. Lasipullot käyvät aseesta, ja näistä pienempiä voi kuljettaa mukana myös jalkaisin liikuttaessa. Lähes mikä tahansa kättä pidempi soveltuu aseeksi. Käsilaukkua, salkkua, sateenvarjoa tai päällystakkia voi käyttää kilven kaltaisena suojana teräaseiden viiltoja ja pistoja vastaan. Jos joudut käyttämään kantamaasi improvisoitua asetta itsepuolustukseen, älä koskaan missään tapauksessa myönnä viranomaisille, että kannat "asetta" nimenomaan itsepuolustusta varten. Aseistautumista on myös aseettoman puolustuksen opettelu, joka on aina arvokasta itsepuolustusta ajatellen.

4. Pukeudu järkevästi. Tämä tarkoittaa yhtäältä pukeutumista joka ei herätä huomiota ja toisaalta pukeutumista joka mahdollistaa tehokkaan liikkumisen, toisin sanoen pakoon juoksemisen. Käytä vain sellaisia kenkiä ja vaatteita, joiden kanssa pystyt juoksemaan nopeasti ja pitkään. On myös syytä välttää pukeutumista, joka korostaa naisellisia piirteitä ja inspiroi rais... siis yllätysseksiin. Jälkimmäinen ei ole valitettavasti kovin helppoa, sillä ainoa riittävän siveellinen asuvaihtoehto on jättikokoinen musta muovisäkki, tai vaihtoehtoisesti ruumissäkki. Jos olet muslimi, myös burkha tai muu vastaava kaapu saattaa toimia.

5. Ennakoi riskit. Olet erityisen haavoittuvainen avatessasi auton tai kodin ovea tai astuessasi hissiin. Varmista, että lähistöllä ei ole potentiaalisesti uhkaavia henkilöitä, ja toimi mahdollisimman nopeasti, pitäen koko ajan silmällä ympäristöäsi. Vältä tarpeetonta liikkumista turvattomilla alueilla, kuten rautatieasemilla, pienillä sivukaduilla ja puistoissa. Baareissa tai yökerhoissa juomia on syytä vartioida tarkasti.

6. Liiku puolustautuvasti. Älä päästä mahdollisesti uhkaavia ihmisiä lähellesi. "Lähelle" on suhteellinen käsite, mutta pidä mielessä, että juokseva ihminen taittaa viiden metrin matkan niin nopeasti, ettei sinulle jää juurikaan aikaa yrittää paeta tai vetää kätkettyä asetta esiin. Jos joku pyrkii lähestymään sinua, siirry mahdollisuuksien mukaan poispäin, ja tee selväksi, ettet halua ketään "alueellesi." Älä varsinkaan missään tapauksessa päästä uhkatekijää selustaasi, paitsi tilanteessa jossa juokset henkesi edestä pakoon, jolloin uhkaaja jää toivon mukaan oikein kauas selustaasi. Jos joudut odottamaan paikoillasi julkisella paikalla, kuten raitiovaunu- tai bussipysäkillä, sijoittaudu niin, ettei selkäsi taakse pääse kävelemään huomaamattasi. Mikäli joudut odottamaan uhkaavien yksilöiden lähistöllä, pyri sijoittautumaan niin, että heidän ja sinun välissäsi on muita, ei-uhkaavia ihmisiä. Tarkkaile erityisesti ihmisten käsiä ja yleistä pukeutumista, sillä aseita käytetään nimenomaan käsillä. Paksut peittävät vaatteet ja kädet taskussa tai oudossa asennossa vartalon takana ovat mahdollisia merkkejä jo aseistautuneesta uhkaajasta. Liikkuessasi kierrä mahdollisimman kaukaa esimerkiksi etnisesti rikkaat miesporukat ja selvästi humaltuneet tai muiden aineiden vaikutuksen alaiset. Liiku mieluummin porukassa kuin yksin.

Tervetuloa rikkaaseen ja yhteisölliseen monikulttuuriseen yhteiskuntaan, jossa sinullekin voi käydä näin tai vaikka näin! Pidä hauskaa.

3 kommenttia:

Tupla-J kirjoitti...

Melko pitkälle tuolla tavoin tulee eleltyä monikulttuurisessa kotopuolessa, eikä ihan syyttä.

Etnohelvetti kirjoitti...

Hyviä huomioita.

Kannattaa silti harkita myös varustautumista luvanvaraisin asein, sekä asein, jotka eivät vaadi lupaa mutta joiden kanssa julkisesti liikkuminen on kiellettyä.

Jos näet pahin toteutuu ja yhteiskuntajärjestys romahtaa rikastuttamisen saavutettua lakipisteensä, varustautuminen on liian myöhäistä.

Jos kadulla vallitsee sisällissota, ei asekauppakaan varmaan enää ole auki?

Avrelivs kirjoitti...

Ei, ei taida asekauppa olla enää siinä vaiheessa auki, eikä setä nimismies vahvistaa lupahakemuksia. Vanha sanontahan kertoo, että miehellä ei voi koskaan olla liikaa aseita, ja sama pätee luonnollisesti myös naiseen. Suomessa varsinaisten aseiden hankkimiseen liittyy sen verran suuria vastoinkäymisiä, että monet eivät halua vaivautua, ja jotkut yleisesti ottaen eivät pidä varsinkaan tuliaseista. Irrationaalista ehkä, mutta sitä on liikkeellä. Aseita nuivivat yksilöt joutuvat siis pärjäämään ilman, ja silloin parasta elämässä ovat hyvät lenkkitossut, vahvat jalat ja hyvä havaintokyky.