23.5.07

It's never lupus

Kesä lähestyy. Jos vanhat ennusmerkit pitävät paikkansa, pian on taas hyvä aika valittaa siitä, miten luontomme suurpedot karhut ja sudet ovat ihan kauhean vaarallisia niin ihmisille kuin eläimille, ja varmasti aivan liian monilukuisia.

Suomessa ei tietääkseni ole koskaan sattunut ensimmäistäkään todistettua tapausta, jossa susi olisi tappanut ihmisen. Väitettyjä tapauksia löytyy lähinnä ajalta ennen itsenäistymistä, ja näiden luotettavuus on melkoisen kyseenalainen. Tällä vuosituhannella sudet eivät ole tappaneet ensimmäistäkään ihmistä maassamme. Karjaeläimiä, koiria ja poroja on mennyt silloin tällöin. Mutta kun ihminen löytyy kuolleena, yksi epäilty voidaan heti pudottaa listalta. It's never lupus.

Karhut ovat selvästi sutta kovempia kavereita niputtamaan meitä kaksijalkaisia. Suomessa karhut ovat tappaneet ihmisiä peräti yhden viimeisen sadan vuoden aikana. Hyökkäyksiä on ollut huomattavasti enemmän, ja jopa tällä vuosituhannella. Tyypillinen uhri on lenkkeilijä tai metsästäjä. Viime vuonna karhu kävi lenkkeilijän kimppuun ja raateli tämän jalkaa, kunnes sai lenkkitossusta kuonoonsa ja liukeni paikalta.

Susia pelätään selvästi suhteettoman paljon. Karhut ovat sentään edes jonkinlainen uhka meille ihmisille, mutta sudet ovat lähes täysin vaarattomia. Koti- ja karjaeläimet tietysti ovat vähemmän onnellisessa asemassa, ja joutuvat paljon ihmistä todennäköisemmin suurpetojen uhreiksi. Susia ei Suomessa turhan monia ole, eikä karhujakaan vielä joka puun takana väijy. Jätettäisiinkö edes ne sudet vähäksi aikaa rauhaan? Jos on pakko ammuskella suurpetoja, ammutaan sitten niitä karhuja, kunhan ei ihan kaikkia. Kaikenlaisen suurpetopropagandan ja "lapset eivät uskalla mennä kouluun susien takia" -löpinän voisi vähitellen unohtaa.

Pelon ja paniikin lietsonta on toki aina hauskaa, varsinkin länsimaalaisen luonnosta vieraantuneen hyssyttelijän mielestä. Ajattelin itse kantaa korteni kekoon yhteiskuntamme puolesta seuraavalla suorituksella.

Suomessa on yli puoli miljoonaa koiraa. Kaikki peruskoulunsa läpäisseet tietänevät, että koirat polveutuvat nykyisen tiedon mukaan susista, noista metsiemme villeistä tappajista. Tämä tarkoittaa sitä, että koirat ovat vähintään yhtä vaarallisia kuin sudet, ja jopa vaarallisempia, koska ne ovat käytännössä susia, jotka ovat tottuneet ihmisen läsnäoloon, eivätkä aktiivisesti välttele ihmistä kuten luonnonvaraiset sudet. Koirat ovat kirjaimellisesti kaikkialla. Jokaikisen kaupungin ja kylän puistot ja lenkkipolut ovat täynnä niitä, ja jokaisessa naapurustossa niin kerrostalolähiöissä kuin maaseudulla on vähintään se yksi haukkuva lutuinen eläinkumppani. Ja jokaikisestä paikasta löytyy vähintään se yksi koiranomistaja, joka ei ole älyllisesti tarpeeksi kehittynyt pitääkseen koiraansa hihnassa, aidan takana tai muulla tavoin erossa muista ihmisistä.

Yhdysvalloissa koirat ovat varsinaisia tuholaisia, aivan niin kuin kaikkialla muuallakin. Ne eivät pelkästään pasko joka paikkaan, vaan myös purevat ikävästi. Seuraavat tilastot koskevat Yhdysvaltoja:
- Joka 40. sekunti joku hakeutuu lääkärinhoitoon jouduttuaan koiran puremaksi
- Koirien hyökkäykset aiheuttavat vuosittain 4,7 miljoonaa vammaa, joista 800 000 vaatii lääkärinhoitoa.
- Alle 15-vuotiaat lapset ovat tyypillisin koiranpureman uhri
- Vähintään 25 eri koirarotua on aiheuttanut kuolemantapauksia
- Koirat tappavat vuosittain keskimäärin 12 ihmistä
- 82 % koirien aiheuttamista kuolemantapauksista johtuu koirista, jotka pidettiin irrallaan joko koiranomistajan tontilla tai sen ulkopuolella

Mitä Suomeen tulee, myös meillä koirat hyökkäävät ihmisten kimppuun useammin ja tappavat enemmän ihmisiä kuin kaikki maamme sudet ja karhut yhteensä. Tarttisko kenties tehrä jotain?

Ei kommentteja: