22.5.07

Räjähtävistä esineistä

Maamiina. Pahoittelen siivotonta kielenkäyttöäni, mutta varvas on niin perhanan kipeä, että oli pakko vähän purkaa paineita.

Kaikki yhtään mitään muuta mediaa kuin ostoskanavaa seuranneet ovat jo varmaan kuulleet jalkaväkimiinoista, rypälepommeista ja kaikkien räjähtävien vempaimien yleisestä epäinhimillisyydestä, sekä varsinkin näiden erinäisissä eteläisissä maissa aiheuttamasta kärsimyksestä. On tietysti kivaa ja ruusuista olla inhimillinen ja välttää verenvuodatusta. Voinkin ylpeänä ilmoittaa, että Suomessa maamiinat eivät ole tappaneet viimeiseen 50 vuoteen edes yhtä ainoaa afrikkalaista, aasialaista, amerikkalaista, ruotsalaista tai eskimoa, eivät lasta, naista tai perheen ainoaa lypsylehmää.

Muutamia faktoja:

1) Maamiinat ovat äärimmäisen tehokkaita puolustusaseita. Ne ovat keveitä, halpoja, tappavia ja säilyvät hyvin. Tätä ei tavallisesti tarvitse erikseen selittää SA-Intin käyneille, mutta monilta naisilta tämä tuntuu menevän yli ymmärryksen. Sukupuolten välisen tasa-arvon nimissä ehdotankin, että myös naiset joutuvat asepalvelukseen tarvittavan pitkäksi ajaksi oppiakseen maamiinojen toiminnan ja merkityksen puolustusaseina.

2) Maamiinat ovat lähes ainoa tehokas ase, jotka voidaan sotatilanteen päätyttyä suhteellisen helposti tehdä vaarattomiksi, jos niitä on käytetty oikein. Kaikilta tämä ei tosin näytä onnistuvan syystä tai toisesta. Me Suomessa olemme kuitenkin sikäli onnellisessa asemassa, että olemme löytäneet sekä kynän että paperin, ja myös joitain tehokkaampia välineitä maamiinojen turvalliseen käyttöön. Miinat voidaan nimittäin terävää kirjoitusvälinettä käyttäen merkitä tiettyä maa-aluetta tarkasti esittävään teokseen (so. kartta). Tämän merkinnän perusteella ne voidaan myöhemmin, sotatilan päättyessä, poistaa, niin etteivät ne jää ansoiksi maanviljelijöille ja marjastajille.

3) Merkittävät sotilasmahdit, kuten Venäjä (Hyvät), Yhdysvallat (Pahat) ja
Kiina (Rumat), eivät luovu maamiinoistaan. Jokainen voi ihan itse päätellä miksi.

Maamiinoja on haluttu korvata rypälepommeilla. Tai siis virallisesti miinoja ei korvata, vaan niistä luovutaan tyystin niiden "epäinhimillisyyden" vuoksi tai muusta yhtä koomisesta syystä, kun kyseessä on sodankäynnin työkalu eli ase. Rypälepommit sitten aivan kuin sattumalta pyritään saamaan asevalikoimaan maamiinojen tultua poistetuksi siitä. Tämä on jopa galaktisessa mittakaavassa historiallisen typerä ratkaisu, mutta niin äärimmäisen tyypillinen irrationaaliselle länsimaalaiselle hyssyttelijälle, joka aikoo pelastaa maailman niin ilmastonmuutokselta, sodalta kuin hittovie pornoltakin. Maamiinojen korvaaminen rypälepommeilla on typerää koska:
1) rypälepommeihin siirtyminen aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia
2) rypälepommien käyttäminen on paljon vaikeampaa, sillä yksittäinen taistelija (so. sotilas, varusmies, reserviläinen, siviilipalvelusmies joka käänsi takkinsa) ei voi kantaa niitä mukanaan ja käyttää niitä, vaan ne joudutaan levittämään koneellisesti
3) rypälepommit eivät ole lähellekään yhtä tarkkoja aseina kuin maamiinat, jotka taistelija voi sijoittaa millilleen haluamaansa paikkaan
4) rypälepommit ovat siviileille (viattomille naisille ja lapsille sekä eläinkumppaneille) paljon vaarallisempia kuin maamiinat, sillä ne ovat epätarkempia ja niiden sijainnin seuranta on vaikeampaa (koska ne ammutaan raketinheittimillä tai pudotetaan lentokoneista, ja ne hajoavat epämääräiselle alueelle)
5) rypälepommit eivät ole vihollisarmeijaa vastaan läheskään yhtä tehokkaita kuin maamiinat (samassa käyttötarkoituksessa), sillä ne levitetään mekaanisesti, joten ne erottuvat maastosta paremmin kuin maamiinat, jotka yksittäinen taistelija voi halutessaan naamioida juuri niin hyvin kuin haluaa.

Jos rypälepommeja on pakko hankkia kustannuksista huolimatta, ne voisivat toimia samassa roolissa kuin kranaatinheittimet. Maamiinoja korvaamaan niistä ei yksinkertaisesti ole.

Mutta ei se mitään. Siirrytään vaan niihin rypälepommeihin. Ne eivät sentään ihan vielä ole kiellettyjä, vaikka mm. Norja on niitä jo kieltämässä. Mitähän sitten niiden jälkeen? Jos vaikka käpyjä heiteltäisiin. Se on epäinhimillistä vain oraville, jotka kuolevat nälkään kun kaikki niiden ravinto käytetään sotimisen julmaan tarkoitukseen.

Ei kommentteja: