29.5.07

Maahanmuuttaja, käsitteistä vaikein

Eduskuntavaaleissa melkein tapahtui jotain historiallista. Suomi oli lähellä saada ensimmäisen maahanmuuttajan eduskuntaan. Vihreiden ehdokas Zahra Abdulla sai aikaan sen verran värinää, että media ehti jo onnitella häntä pääsystä eduskuntaan – kunnes joku tylsimys meni ja laski äänet, ja totesi, ettei Abdulla sittenkään päässyt eduskuntaan. Suomi jää siis yhä odottamaan ensimmäistä maahanmuuttajaa eduskuntaansa.

Vai jääkö? Jos lähdetään tutkimaan historiaa niinkin kaukaa kuin samoista vaaleista, joissa kapteeni Jack Spa… siis Zahra Abdulla melkein pääsi eduskuntaan, havaitaan pian, että joku Elisabeth Nauclér Ahvenanmaalta pääsi kuin pääsikin läpi. Tässähän ei olisi muuten mitään ihmeellistä, mutta kappas, Elisabeth näyttää olevan ruotsalainen, ja tarkalleen ottaen vielä puoliksi norjalainen, joka muutti Ruotsista Ahvenanmaalle eli Suomeen, ja sehän tekeekin Elisabethistä maahanmuuttajan! Saimme siis sittenkin maahanmuuttajan eduskuntaan! Hurraa!


Jostain kumman syystä media ei kuitenkaan kokenut tarpeelliseksi hehkuttaa Elisabethin, maahanmuuttajan, pääsyä eduskuntaan, vaikka Zahra Abdullaa piti onnitella ennen kuin oli edes laskettu pääseekö tämä läpi vai ei. Toki esimerkiksi Hesari sitten myöhemmin jaksoi pikku-uutisella mainita, että pääsihän meille sentään yksi maahanmuuttaja vaikkei Zahra päässytkään. Lopetetaanpas se pelleily nyt, ja sanotaan suoraan, mistä tässä on kysymys. Zahrasta nousi kohu, koska hän on musta. Elisabeth ei kiinnostanut mediaa, koska hän on tylsästi pohjoismaalainen ja valkoinen.


Maahanmuuttaja on sana, jolla tarkoitetaan kahta eri asiaa. Sanakirjan ja maalaisjärjen mukaan kaikki Suomeen ulkomailta muuttavat ovat maahanmuuttajia. Näinhän asian pitäisikin olla. Mutta mediassa ja esimerkiksi Vihreiden poliitikkojen puheissa maahanmuuttaja on sana, jolla tuntuu olevan hieman toisenlainen merkitys. Monikulttuurisuutta kannattavien puheissa maahanmuuttaja tuntuu säännönmukaisesti olevan joko afrikkalainen tai muslimi, mielellään molempia. Heidi Hautala esitti taannoin, että EU voisi perustaa ”työperäisen” maahanmuuton rekrytointikeskuksia Afrikkaan. Miksi ihmeessä juuri Afrikkaan? Onko Afrikassa jotenkin erikoisen osaavaa työvoimaa vapaana? Sellaista työvoimaa, jota esimerkiksi Aasiasta tai Etelä-Amerikasta ei löytyisi? Tai Itä-Euroopasta? Vai onko kyse vain siitä, että Heidi Hautalan mielestä ainoa oikea maahanmuuttaja on tummaihoinen afrikkalainen, huolimatta siitä, että afrikkalaiset maahanmuuttajat työllistyvät järkyttävän huonosti?

Ei kommentteja: